PR Versatile Tainingen & Opleidingen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

WERKEN AAN DE HAND

 1.  GYNMASTISEREN AAN DE HAND
HET RECHTRICHTEN AAN DE HAND - OEFENINGEN OP TWEE HOEFSLAGEN
Het werken met het paard aan de hand bouwt naast de gymnastisering van het lichaam ook vertrouwen en discipline op.
Daarbij kan het  rechtrichten niet als trainingsdoel op zich zelf staan, maar moet altijd in samenhang met alle andere 5 onderdelen van het Skala worden getraind.
Vooral de eerste stappen, het werken aan takt, ontspanning en aanleuning mogen tijdens het trainen van de “Lektionen” op twee hoefslagen niet buiten beschouwing worden gelaten. Want werkt het paard niet taktzuiver en ontspannen zullen oefeningen, die bedoeld zijn om de natuurlijke scheefheid van het paard recht te zetten, weinig effect hebben.
Ontbreekt: nageeflijkheid en een lichte aanleuning dan komt het paard niet in een natuurlijk evenwicht, maar zal het bij b.v. de training van schouder binnenwaarts of travers proberen uit het vertikale of horizontale  evenwicht uit te breken. Vaak gebeurt dan bij het vragen van stelling dat het de binnenschouder laat vallen en via de buitenschouder weg loopt.
Daardoor wordt het trainen naar de volgende stappen: impuls, oprichting en verzameling onmogelijk gemaakt.
Alle onderdelen van het Skala hebben dezelfde waarde. Ze helpen de “Durchlässigkeit”, draagkracht en stuwkracht te ontwikkelen en maken een verdere klassieke, dressuurmatige scholing aan de hand pas mogelijk.  


De trainer moet leren te erkennen wanneer een “Lektion”  door het paard wel/niet goed wordt uitgevoerd en weten met welke hulpen hij dat kan aanpassen.
Alleen de correct uitgevoerde oefeningen hebben een gymnastiserend effect. Een makkelijkere uitvoering van de Lektionen kan in het begin helpen om deze goed aan te leren.

Lektionen zijn o.a.:
stelling vragen (direct en contra), wijken op 4 lijnen, schouder binnenwaarts, travers, renvers op 3 lijnen, halve en hele wendingen, overgangen en achterwaarts.


Afsluiting van het werken aan de hand: het paard is rechtgericht en in natuurlijke balans vierkant opgesteld2.  VRIJHEIDSDRESSUUR
DE HOGE SCHOOL & DE CIRCUSLECTIONEN

Lektionen uit de vrijheidsdressuur die gymnastiserend werken zijn o.a.:
 - de egel
 - de berggeit
 - de Spaanse stap
 - het compliment
 

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu