PR Versatile Tainingen & Opleidingen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

HET ONTSTAAN VAN WESTERN RIDING

WESTERN RIDING
 

Aanvankelijk reden de welgestelde Ranchers van de Haziëndas en Estates in Mexico en Californië hun paarden nog in de Iberische stijl van de Conquestatores, toch al gauw ontwikkelden zij een eigen aangepaste rijstijl, de Klassieke Rancher Style. Deze rijstijl is te vergelijken met de later ontstane elegante rijstijlen van de “Cotton Barons” in de  “Southern States”.
De Vaquero´s daarintegen trainden de “ Spanisch Mustang ” door in de meer op het werk gerichte Mexikaanse Vaquerostijl, die voortkwam uit de Spaanse Doma Vaquera.  De training van de Vaquerapaarden was erop gericht de Spaanse stieren in toom te houden  - doma trabajo  el campo-  of om de stieren juist met de Garrocha uit te dagen en te trainen voor de stierengevechten - el acoso y derribo.

 
 

DE KLASSIEKE OUD – CALIFORNISCHE RIJSTIJL
Het beleren en trainen van en vaqueropaard duurde naar verhouding lang, meerdere jaren.   
De training begint met het Groundwork.
Hierna komt het beleren onder Het  zadel met de  “Californische Bosal” op twee handen.   
Uiteindelijk begint de laatste fase van het trainen met een “Bridle” op één Hand.
Het kon wel 3 jaar duren voordat het paard voor het eerst met vee ging werken.

WEST-COAST- STYLE
Omdat er in de “Nieuwe wereld” geen stierengevechten werden gehouden paste men het paardentype langzamerhand aan de snel groeiende vleesproducerende industrie aan. Er kwamen paarden met minder oprichting, met coolness, en het zwaartepunt dichter bij de grond.
D
e oude meer klassieke rijstijl ging over in de relaxte signaalrijstijl .
De cowhorses werden minder op aanvalstechnieken en meer op het  “settelen”, hoeden en separeren getraind.
Met de paarden die daarin uitblinkten werden onderlinge competities op de plaatselijke rodeo’s georganiseerd, die al snel uitgroeiden tot een landelijk wedstrijdcircuit in de “Western States” .
Er kwamen performance wedstrijden, los van rodeo’s georganiseerd, waar meer verfijnde technieken en maneuvres in diverse disciplines werden getoond.
Deze performance- stijl  wordt tegenwoordig  aangeduid als: “West Coast Style”. Deze trainingstechnieken zijn nu terug te vinden bij de onderdelen van de “Versatile Ranch Horse Competition “ en de speciale cow classes.


 
 

DE TEXASSTYLE of COWBOYSTYLE
deze ontwikkelde zich tijdens de grote veetrektochten, waarvoor de cowboy´s zich voor een seizoen of voor een grote cattledrive bij een rancher inhuurden. De aan hun toegewezen ranchpaarden waren “geschikt materiaal” voor het werk.
Deze paarden werden op de ranches door de “Wranglers” eerst met een “Snaffle bit” ingereden en daarna met een “Snaffle with Shank” verder opgeleid. De training in de Texasstyle was alleen gericht op de noodzakelijke technieken voor het werk op een calltle ranch.
Deze stijl was minder verfijnd dan die bij de Vaquerostijl, waardoor de paarden vlugger ingereden konden worden.
De meeste Wranglers gaven weinig of geen aandacht aan gymnastiserende oefeningen of het verfijnen van de hulpengeving, het paard werd slechts "broke"gemaakt.
Bij het werken met een kudde of pas op de track zelf kwam men er dan achter welke van de ingereden paarden het beste presteerden en het meest geschikt waren voor het werk. Met deze paarden werd dan verder gefokt tot dat men goede ranchpaarden had.
Ondanks dat het paard bij het veroveren van de hele continent onmisbaar was geweest, ondanks dat men iemand voor paardendiefstal ophing en ondanks dat een paard een hoge materiele waarde voor de eigenaar had hadden de paarden er zelfs niets aan, want van het begrip "Horsemanship" had men op de meeste ranches nog niets gehoord.
Toen de tijd van de grote tracks en de cattle ranches, met de “on horseback” werkende cowboy ten einde was, bleef de “cowboy nostalgie” en het "cowhorse - image" op de rodeo’s en Guest Ranches tot heden verder bestaan.

 
 

Western Performance  
Western Riding als landelijk georganiseerde wedstrijdsport is in Amerika dus officieel pas in 1940 met de oprichting van de AQHA ontstaan, om het nieuwe veelzijdige paardenras te promoten. Sinds die tijd kwamen en komen nu nog steeds nieuwe wedstrijdonderdelen erbij, die in op discipline gerichte verenigingen (Affiliates) zijn georganiseerd. (NRHA , NSBA, NRCHA ...etc.)
Inmiddels zijn uit de toen veelzijdig inzetbare ranchpaarden in diverse disciplines gespecialiseerde sportpaarden geëvalueerd.  
Wereldwijd bestaat een professionele westernsport industrie, waarin vooral  de cutting- en reiningclasses erg gewaardeerd zijn en waar veel geld in omgaat.
Met de verbeterde vierbenige atlethen en een prestatiegerichte performance kwamen ook nieuwe mogelijkheden en rijstijlen.

De Western Performance- styles van tegenwoordig

WEST COAST STYLE                            OKLAHOMASTYLE                   EASTCOAST-STYLE

Cow Classes                                         Reining                                         Pleasure Class, Hunter Class
Versatile Ranch Horse
Ranch Riding


1. WEST COAST STYLE                           
De training  van de paarden voor de cowhorse classes zoals o.a. Working Cowhorse, Penning disciplines en de Versatile Ranch Horse Competition was en is voor een grootdeel nog meer georiënteerd aan de West-Coast-Style.
Kenmerken waren: wat meer teugelcontact en wat kortere en hardere stops. Deze paarden konden op elke ondergrond stoppen
Hier hoorde in het begin ook de reining bij, maar deze is langzamerhand geëvalueerd tot een zelfstandige indoor techniek competition met een eigen stijl op perfect geprepareerde bodems, waarvan het verschil vooral in de lange sliding stops te zien is.

2. OKLAHOMASTYLE                     
In de laatste 10 jaar is er veel veranderd in de professionele performance. Velen van de huidige reiningpaarden in Europa hebben nooit tegenover een koe gestaan en worden alleen op de perfecte uitvoering van de spectaculaire manoeuvres getraind.
Mede door de steeds betere kwaliteit van de reiningpaarden en de klasse waarmee sommige trainers deze paarden showen is de reining tot een highlight en de promotie van de westernsport geworden.
De meeste fokkers en de trainers van reiningpaarden oriënteren zich op individuele trainingstechnieken en resultaten van toppers op de Wereld Ruiterspelen en het World Championship in Oklahoma.

3. EASTCOAST-STYLE
Door de populariteit van de paardenraces en daarmee verband houdend de invoer en het inkruisen van Europese paardenrassen (vooral deTB) met in eerste instantie de Spanish Mustang en later de Quarterhorses, ontstond in de oostelijke provincies een ander paardentype dan in het Zuidwesten van de Verenigde Staten. Het “HUNTER- en PLEASURE TYPE”.
Deze paarden waren anders dan de ranchpaarden meer een statussymbol voor de eigenaren
De welvarende fokkers in de "oostelijke states" lieten vaak hun waardevolle, nerveuze bloedpaarden door speciale horsemen trainen. Naast de training voor de Quartermile Races werden de paarden nu ook in “PLEASURE GAITS” getraind en in de HALTER,- HUNTER ,- WESTERN PLEASURE,- en PLEASURE DRIVING” Classes geshowd.Halter Class type

 

De verspreiding van het “ Western Riding “ over de hele wereld
Rond 1966 brachten enkele enthousiaste westernruiters deze rijstijl en sport mee naar Europa. In de loop van de zeventiger jaren begon men ook  de eerste westernwedstrijden te organiseren. Bij de organisatie van wedstrijden, bij de training en het kopen van paarden oriënteerde men zich in het begin vooral op het land van herkomst: Amerika. Daarnaast ontstonden in Europa ook westernorganisaties met eigen regelgeving.Western Riding in Nederland
Ook in Nederland was er belangstelling voor deze sport. In 1987 werden voor de eerste keer Nederlandse Kampioenschappen uitgedragen. Sinds toen is er heel wat verandert en heeft de belangstelling voor deze manier van paardrijden toegenomen. Mede door het introduceren van het onderdeel “Reining” op de Wereld Ruiterspelen wordt het westernrijden ook door de “klassieke tak” van de sport in Nederland nu meer gewaardeerd.

Allround Western Riding Class – Versatile Horse
Internationaal zijn de Quarterhorses, die in de open klasse nog in 4 onderdelen of meer allround getraind en geshowd worden, in de minderheid.
Het hoge niveau van deze open classes met daarin de speciaal voor één discipline gefokte en getrainde paarden is moeilijk voor een allround getraind paard te evenaren.

Allround getrainde westernpaarden die in 4 onderdelen uitgebracht worden vind je nog in de:
-  Versatile Ranch Horse Competition
- Versatile Class Superhorse of Versatile Horse,
bij andere rasverenigingen in de:
- Painthorse Classes,  Appaloosa Classes, Breeding Stock Classes en bij de western geshowde Arabieren.
Verder nog in de:   
-  Amateurklassen
-  op door WRAN en EWU georganiseerde wedstrijden,
waaraan naast de 3 bekende westernpaardenrassen ook andere westerngereden paarden in de zelfde klasse mogen uitkomen, zoals b.v. Haflingers, Pinto´s en NRPS. 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu