PR Versatile Tainingen & Opleidingen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

WESTERNPAARDEN

WESTERN RIDING
 


DE AMERIKAANSE WESTERNPAARDENRASSEN
QUARTERHORSE     AMERICAN PAINTHORSE    AMERICAN APPALOOSA

I.  Het Quarterhorse
Het ontstaan van het Quarterhorse is gefaseerd in 3 etappes.

1. De QUARTERMILE RUNNING HORSES - kruisingen van Spaanse mustangs en indianenpaarden met Engelse volbloed racepaarden.
Tijdens de koloniale periode werden in het oosten van Amerika sinds 1650 “Short Races”- gehouden. Onder ander ook op de afstand van 440 yards = kwart mijl races. Daarbij liepen 2 paarden tegen elkaar. Deze paarden werden a gauw Short Track Horses of Quarter Mile Running Horse genoemd. Dit werd later verkort in de naam Quarterhorse.
Deze paarden waren aan de ene kant kruisingen uit de van de Chicksaw – en Cherokee Indianen gefokte pony’s met de in de koloniën voorhanden zijnde gebruikspaarden. Een bekende Chicksaw – dekhengst was” Rodger”. Aan de andere kant waren het kruisingen met racepaarden, die van rijke ondernemers in het oosten uit Engeland geïmporteerd waren.Toen men gericht begon het Quarterhorse te fokken werd vaak “Inline Breeding”(inteelt) toegepast.
Zo kon men gewenste positieve kenmerken, b.v.een bepaalde kleur(solid of paint) of een bepaalde karaktereigenschap (cow sense of speed) sneller en dominanter naar voren laten komen. Maar met de concentratie van gewenste positieve eigenschappen werden soms ook de negatieve eigenschappen versterkt en in de genen vastgelegd. ( b.v. Hypp).
Voorbeeld van het vastleggen van gewenste genetische kenmerken over 7 generatie´s door outcross:
- het exterieur
- het interieur
- het prestatievermogen

Het Quarter Mile Racing kon in heel Amerika zo enorm populair worden, omdat het niet alleen de sport van een elitaire klasse was maar ook de gewone man met zijn gebruikspaarden deze sport uitoefende. De gebruikspaarden brachten het “goede interieur” mee, zoals rust, een ongecompliceerde aard, een hanteerbare maat en werkwilligheid.Toen aan het eind van de 18de eeuw in het zuid - oosten de rijke Plantage – eigenaren zich meer aan het uit Engeland opkomende lange afstandsrennen met geïmporteerde nieuwe volbloed paarden gingen oriënteren, verplaatsten zich de short races steeds meer naar het westen.

Hier begint ook de 2de fase van het ontstaan van het Quarter Horse.

2. COW HORSES: uitbreiding naar het westen en wederom kruising met ”Spaanse pony’s”.
Vanaf 1565 bracht Menendez Spaanse paarden van het Ibeerse- type naar Amerika om in de nieuwe wereld ermee te fokken. De uit deze kuddes ontsnapte paarden verwilderden enwerden door Indianen opnieuw gevangen.
In het westen en zuid – westen kwamen de lichte racepaarden uit Virginia ( Foundation Janus) en de meer compacte uit Kentucky (Foundation Printer) samen met opnieuw afstammelingen van de “spanisch pony’s” = mustangs en indianenpaarden, die voor het dagelijkse werk gebruikt werden en daarnaast voor de races.
Vooral in Texas en Oklahoma was men bezig met het fokken van cowboy –paarden. Deze paarden werden niet meer Quarter Horses maar gewoon naar hun bekende fokker of een beroemde foundation – hengst genoemd: “Steel Dust “, “Shiloh “, “Billy “.
Steel Dust’s conformation werd voor lange tijd het ideaalbeeld van het cowhorse.
Meer en meer werd het Quarterhorses voor het werk op de ranches gebruikt en is tegenwoordig beroemd door zijn cow sense dat erin gefokt is.

3. OPRICHTING AQHA - opnieuw inkruisen van Engels Volbloed. Het ontstaan van het Sport,- en Showhorse- naast een Recreatiepaard.
Na jaren zonder regelement fokken werd uiteindelijk in 1940 in Amarillo Texas de American Quarterhorse Association  opgericht. Deze legde de gezamenlijke richtlijnen voor het Quarterhorseras vast.
Alleen paarden in het:
-  Janus type ( Racehorse) met veel Thouroughbred,
-  Steel Dusts  "Bulldog Type" (Stockhorse) met Spaans Mustang bloed

werden toendertijd in het studbook toegelaten.
Elk paard moest minimaal 50% Quartehorsebloed, zonder Albino, Paint en Appaloosa kenmerken hebben.  
Wimpy I was het eerst geregistreerde Quarterhorse.
Het stamboek telt vandaag wereldwijd ongeveer 3.000.000 ingeschreven paarden.


 Bulldog type

 

EXTERIEUR
Het exterieur van het allround Quarterhorse is tegenwoordig meer aan de verschillende disciplines aangepast, deze zijn erg verschillend van uiterlijk.

FOUNDATION HORSES :
- paarden in het model van het oude ”stock type”, - het oorspronkelijke werkpaard, ze hebben niet meer dan 20% volbloedaandeel : 148 – 152 King P 34, uitzondering de bloedlijn van de Foundation Sire : Three Baars (TB)
a. HALTER HORSES : 155 – 158 cm zeer correct gebouwde, zeer op het ideaalbeeld van het fokdoel lijkende paarden: Conclusive, Doc Bar, Impressive
b. REINING HORSES:146 – 152 cm kleine, atletische paarden met een goed galopvermogen. Hollywood Dun It, Topsail Cody, Reminic, Topsail Whiz
c. PLEASURE HORSES: slanke 154 – 156 cm hoge paarden, Three Bars, Zippo Pine Bar
d. HUNTER HORSES: 154 – 160 cm grote paarden met ruime gangen. Doc Bar, Impressive
e.  COW HORSES: 148 -155 cm hoge paarden, Bulldog type  King, Poco Bueno, Doc O´Lena, Gunner, Peppy San Badger

 
 
 


II. Het American Paint Horse
Onder de paarden die Cortés naar “de Nieuwe Wereld” meebracht waren er ook twee met bonte kleuren. Deze kleuren en patronen zijn door de jaren heen in de wilde Mustangkuddes bewaard gebleven.
Ook de solid volbloedhengst "Janus", die in 1752 uit Engeland geimporteerd werd om het ras te veredelen had twee bonte veulens met solid quartermerries. Zo nu en dan kwamen en komen deze kleuren en patronen dan ook in de solid gefokte Quarterhorses terug.
Sinds 1942 werden geen gekleurde Quarterhorses meer tot het studbook toegelaten, misschien omdat de gekleurde paarden te vaak het image van indianenpony´s en circuspaarden hadden.
Hierdoor uitgesloten hebben de fokkers van gekleurde Quarterhorses uit Texas in 1961 hun eigen American Paint Horse Association, het stamboek voor bonte Quarterhorses opgericht. Al snel volgde de American Paint Stock Horse Association, eveneens in Texas. In 1965 kwam er een samenvoeging van beide tot de American Paint Horse Association (APHA). Komt uit twee bont gekleurde ouders een solid veulen dan wordt deze als Solid Paint Bred (Breeding Stock) geregistreerd.Deze paarden mogen dan alleen in eigen wedstrijdklassen aan een wedstrijd deelnemen.

Kleurpatronen: Tobiano  – Overo  – Tovero
Een American Painthorse is een gekleurd Quarterhorse
Een Pinto is een gekleurd paard van een willekeurig ras

 
 


III. De Amerikaanse Appaloosa

In Idaho, nabij de Paloose rivier, fokten de Nez Perze- Indianen sinds de 18de eeuw met grote kuddes bonte wilde Mustangs doelgericht op zeldzame kleurenpatronenen en ze stelden hoge eisen aan de kwaliteit van hun paarden wat exterieur en karakter betreft. Tegen 1870 had een derde van de kudde het bekende leopard-patroon in verschillende kleuren. Met de uitroeing van de Nez Peze stopte ook het fokken van de Appaloosa. Enkele van de nog overgebleven paarden kwamen vrij en sloten zich aan bij de wilde kuddes mustangs.

 
 

Pas in 1930 begonnen liefhebbers van dit ras de paarden met deze mooie kleuren weer terug te fokken. 1938 richtten zij de Appaloosa Club in Oregon op om het fokdoel van het ras duidelijk te definieren. Ze begonnen met 21 Foundation - hengsten die de typerende patronen en kleur hadden, maar van verschillende rassen af kwamen. Behalve van de Mustangs en Ranchpaarden kwamen er nu ook genen van Arabieren, Volbloeden en andere rassen in het erfgoed van de Appaloosas terecht. Zo kwamen naast de mooie kleurpatronen:- Spotted Blanket, Leopard, Snowflake, Varnish Roan/Marble, Frosted/Spotted Hip - ook minder mooie kenmerken naar voren b.v. groffe proporties en rattenstaarten. Het einddoel was om een Quarterhorsetype met Appaloosa kleurpatronen te krijgen.

Tegenwoordig worden ze in drie types onderverdeeld:
-  Westerntype, uit kruisingen met nakomelingen van de Quarterhorse stallions Zippo Pine Bar, Dreamfinder, Doc`Lena en Impressive
-  Huntertype, elegantes Sportpaard met Arabische genen
- Racehorse, met Volbloed genen

Foundation Sires:
- Toby I, Red Eagle, Patchy, Sundance, Joker B, Apache 730, Mansfield`s Comanche en Bright Eyes Brother,

Moderne bloedlijnen baseren op de hengsten:
- Prince Plaudit, Hayes Roman Cloud, Goer en The Executive.

Het inkruisen van Quarterhorses vermindert het verschijningsbeeld van de kleurpatronen. 50 jaar geleden werden maar 2% van de veulens zonder de speciale kleurpatronen geboren nu zij dat er al 40% van alle veulens die geboren worden.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu